Incoace sau aici?

O continuare la articolul trecut, este un alt gand descoperit cu ajutorul Domnului din cartea Proverbe, din capitoul 9.

Intelepciunea striga: „Cine este prost, sa vina incoace!” – versetul 4a

Nebunia striga: „Cine este prost, sa vina aici!” – versetul 16a

Si am spus: Doamne, dar daca amandoua striga la fel, cum le poti deosebi? Iar Domnul m-a intrebat: cum citesti? Atunci am vazut deosebirea.

Incoace indica mereu locul unde este cel ce cheama. Langa el. Aproape de el. CU EL. Este ca un fel de apartenenta a ta la cel care te cheama „incoace”.

Aici indica o zona, un loc, dar fara ca cel ce cheama, sa te cheme la el. Aici e mai aproape de el, acolo e mai departe de el, dar niciodata tinta nu este cel ce te cheama.

Chiar si firea te invata ca daca strigi un strain pe strada, nu-i zici: Veniti, va rog, incoace, ci-i zici: Veniti, va rog, aici, aratandu-i astfel ca trebuie sa pastreze o oarecare distanta sociala, morala, corporala la urma urmei. Pe cand daca iti vezi mama sau fratele pe strada, ii chemi: Vino-ncoace! El/ea poate sa vina si sa-ti sara chiar in brate, pe cand strainul nu poate face asta.

De aceea „incoace” este un termen de apropiere (ne cunoastem sau vreau sa te cunosc), iar „aici” este un termen de apropiere, dar cu o oarecare distanta (in locul acesta, dar nu la mine, nu cu mine). Pentru ca intelepciunea te iubeste si doreste sa-ti faca bine. Nebunia insa nu te vrea, ci vrea doar sa profite de tine. Iar asta iti arata clar ca intelepciunea este de la Dumnezeu, iar nebunia este de la satan.

Intelepciunea care vine de sus intotdeauna zideste. Nebunia intotdeauna darama.

Acum: fiecare cheama. Fiecare cheama undeva. Dar cum pot stii unde este „incoace”, si unde este „aici”? Asta e intrebarea care mi-am pus-o.

Daca cercetam Scriptura, vedem ca intelepciunea locuieste undeva anume: pe MIJLOCUL cararii neprihanirii, iar ea cheama LA EA. Deci este o adresa, o destinatie fixa.

De partea cealalta, nebunia cheama „aici”. Dar unde este acest „aici? Aici poate fi ORIUNDE. Atata vreme cat un punct de referinta nu este fix, el poate fi aplicat oricarui loc, respectiv oricarei minti. Nebunia poate locui in orice minte. Iar tu, poti lua nebunia si prostia ca exemplu si invatatura de la absolut oricine (afara de cei intelepti).

Concluzia: daca tu cauti intelepciunea, du-te la ea acasa. Este un singur loc unde o poti gasi. Daca nu esti in casa ei, atunci tu esti stapanit de nebunie, adica galagie, prostie si nestiinta: „Nebunia este o femeie galagioasa, proasta si care nu stie nimic.” – Prov.9:13

P.S. Dupa ce-am formulat articolul, m-am uitat in DEX la definitiile celor doua cuvinte si am gasit urmatoarele:

Incoace = Inspre mine, spre locul unde ma aflu; in directia mea

Aici = In acest loc, in aceste locuri (relativ) apropiate de vorbitor

Si ma bucur sa constat ca Dictionarul Explicativ al Limbii Romane defineste destul de clar conturat cuvintele si pastreaza nuantele diferite ale celor doi termeni.

Pentru toate, Domnul fie laudat!

Cauta intelepciunea!

Reclame

Un gând despre „Incoace sau aici?

  1. Pingback: Tu umbli pe mijloc? | Doua vieti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s