Pe ce ti-ai zidit casa?

De ce-Mi ziceti: <<Doamne, Doamne!>>, si nu faceti ce spun Eu? Va voi arata cu cine se aseamana orice om care vine la Mine, aude cuvintele Mele si le face. Se aseamana cu un om care, cand a zidit o casa, a sapat adanc inainte si a asezat temelia pe stanca. A venit o varsare de ape si s-a napustit suvoiul peste casa aceea, dar n-a putut s-o clatine, pentru ca era zidita pe stanca. Dar cine aude, si nu face, se aseamana cu un om care a zidit o casa pe pamant, fara temelie. Si s-a napustit suvoiul asupra ei, ea s-a prabusit indata, si prabusirea acestei case a fost mare.” – Luca 6:46-49

Vreau sa precizez, caci cred ca este important, ca in Matei 7:26 scrie ca si-a zidit casa pe nisip: „Insa oricine aude aceste cuvinte ale Mele, si nu le face, va fi asemanat cu un om nechibzuit care si-a zidit casa pe nisip.” Deci pe nisip si pe pamant. Este bine de vazut ca ambele soluri sunt moi si miscatoare. Nu este nici nisipul si nici pamantul un teren sigur, stabil, unde sa-ti construiesti o casa.

La o citire superficiala, poate nu se observa amanuntul. Cand te gandesti mai bine apoi, nu poti compara nisipul cu pamantul. Adica, cine-si construieste o casa pe nisip? Probabail ca nimeni nu a facut pana acum lucrul asta, nu stiu, insa cred ca niciun om chibzuit nu ar face asta. Insa pe pamant? Pai nu pe pamant sunt construite toate cladirile? Cate sunt pe stanci? Poate foarte putine, insa aproape in totalitate, orasele si satele sunt asezari de ses, de campie, adica pe pamant.

Daca te uiti atent, Matei la nisip nu a precizat nimic. Luca la pamant, a adaugat „fara temelie„. Lucrul acesta imi place foarte mult, pentru ca nu lasa loc de interpretari.

Nisipul si pamantul fara temelie este crestinismul fara Cristos. Pentru ca da, El este piatra din capul unghiului temeliei: „fiind ziditi pe temelia apostolilor si prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Hristos.” – Efeseni 2:20

Este o pilda foarte sugestiva. Cineva ar putea spune ca prabusirea casei nu ar insemna neaparat iadul, caci nu spune nicaieri in pilda ca prabusirea ar fi ireversibila. Dar eu te intreb: daca unei case i se darama un perete il poti reface, da? Daca i se gaureste acoperisul, il poti repara, da? Daca se crapa peretii, ii poti drege, da? Orice stricaciune se poate intampla unei case, se poate repara, nu-i asa? Dar daca se prabuseste?… Cand se prabuseste, nu mai este casa, nu? Este la pamant, bucatele, moloz, praf. Poti elibra terenul, poti construi o casa, o pti construi chiar identic cu prima, dar va fi alta, asa-i? Nu va fi aceeasi casa. Clar. Casa odata prabusita, nu mai exista pe pamant. S-a terminat viata ei. Eu cred ca este foarte clar ca imaginea prabusirii unei case inseamna pierderea vesnica a sufletului, adica pierderea mantuirii, avand in vedere ca Domnul Se adresa ucenicilor, desi erau multimi si noroade acolo. Domnul este clar, caci spune „orice om care vine la Mine”, deci acest „vine la Mine” inseamna ca e nascut din nou. Apoi vorbeste despre cine face si cine nu face.

Cat despre casa zidita pe pamant cu temlie, sa nu uitam ca piatra din capul unghiului este cea care tine tot. Este cruciala in vederea zidirii unei case, iar piatra din capul unghiului, care este Domnul Isus, a fost proorocita inca din vechime de profetii lui Dumnezeu:

  • „Caci este scris in Scriptura: <<Iata ca pun in Sion o Piatra din capul unghiului, aleasa, scumpa; si cine se increde in El nu va fi dat de rusine.>>” – 1 Petru 2:6, aici Petru vorbind despre: „de aceea, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: <<Iata, pun ca temelie in Sion o piatra, o piatra incercata, o piatra de pret, piatra din capul unghiului cladirii, temelie puternica; cel ce o va lua ca sprijin nu se va grabi sa fuga.” – Isaia 28:16;
  • „Din el va iesi Piatra din capul unghiului, din el va iesi tarusul, din el va iesi arcul de razboi; din el vor iesi toate capeteniile laolalta.” – Zaharia 10:4;
  • „Oare n-ati citit locul acesta din Scriptura: <<Piatra pe care au lepadat-o zidarii a ajuns sa fie pusa in capul unghiului; Domnul a facut acest lucru si este minunat in ochii nostri?>>” – Marcu 12:10 -11, Domnul Isus vorbind despre: „Piatra pe care au lepadat-o zidarii a ajuns sa fie pusa in capul unghiului cladirii. Domnul a facut lucrul acesta si este o minunatie inaintea ochilor nostri.” – Psalmul 118:22-23.

Acum vorbind despre casa zidita pe stanca, este lesne de inteles de ce locul stancos este un loc bun de zidit pe el. Si ca Domnul Isus este Stanca, cred ca toti crestinii stiu, caci in alta parte Scriptura spune: „Incredeti-va in Domnul pe vecie, caci Domnul Dumnezeu este Stanca veacurilor.” – Isaia 26:4.

Am adus toate aceste locuri din Scriptura inaintea ta pentru ca ma gandesc ca poate te-ai mirat cand am spus de crestinism fara Cristos. Da, asa este majoritatea lumii crestine astazi, si nu ma refer la faptul ca multe tari se considera crestine dar oamenii habar n-au nici de Dumnezeu, nici de Domnul Cristos, ci la crestinii care marturisesc despre ei insisi ca sunt nascuti din nou. Exista crestini fara Cristos, exista pastori fara Cristos, exista mantuiti fara Cristos. Pentru ca daca temelia vietii tale noi in Cristos NU ESTE IN CRISTOS, TU nu esti in Cristos. Si in afara lui Crisots, nu exista mantuire. De aceea oricand centrul de comanda al vietii tale s-a schimbat de la Cristos la tine, tu esti in pericol. Vrajmasul este un foarte bun negociator, iar tu foarte lesne poti fi pacalit. Si cand distanta dintre tine si Pastorul tau se mareste considerabil, tu esti pe punctul de a-ti pierde mantuirea. Pentru ca sa stii, mantuirea nu se pierde numai lepadandu-te de Domnul sau certandu-te cu El mereu dintr-un duh de razvratire continuu. Nu! Poti sa te departezi incet, incet, incet pana nici tu nu stii ca esti departe. Caci Domnul nu ia Duhul de la tine imediat, ci prin El te cheama si iti vorbeste. Iar tu, mai ales daca ai acumulat cunostinta, crezi ca esti bine fiindca inca auzi glasul Duhului Sfant. Lucrarea amagirii este foarte puternica, mai ales in ultimele zile din urma. De aceea, fii atent: mantuirea se poate pierde!!!

Reclame